Nieuwsberichten Facebook

Veel lagere hypotheek door auto private lease

Een auto kopen op basis van een private lease constructie komt steeds meer in zwang komt. Vrijwel alle automaatschappijen bieden deze mogelijkheid aan. Wat veel mensen zich niet beseffen is dat een private leasecontract invloed heeft op wat je maximaal kunt lenen.

Een private leasecontract wordt namelijk geregistreerd bij het BKR (het Bureau Krediet Registratie), onder de code OA (Operational Autolease). Vaak word je hier bij het aangaan van een dergelijk contract niet actief op gewezen en kom je er pas achter op het moment dat je daadwerkelijk een hypotheek wilt afsluiten. Let op: het gaat hier alleen om private lease, niet om zakelijk leasen.

Hoe werkt dat dan?

Private lease bestaat uit twee delen: een financieel en een servicedeel (voor belasting, onderhoud, reparatie en verzekeringen). Alleen het financiële deel wordt geregistreerd bij het BKR, dit bedraagt 65% van de totale leasesom. Een geldverstrekker ziet dit deel als een financiële verplichting, waardoor dit een negatieve invloed heeft op je maximale leenbedrag.

Hoe pakt dit rekenkundig uit?

Je bent een private leasecontract aangegaan met een looptijd van 48 maanden. Maandelijks betaal je € 300. De totale kosten komen daarmee uit op € 14.400 (48 x € 300). De OA codering die bij het BKR voor deze private lease geregistreerd wordt bedraagt 65% van de totale kosten, oftewel € 9.360 (65% van € 14.400).

De geldverstrekker neemt 2 procent van dit totaalbedrag mee als maandelijkse financiële verplichting; dit komt neer op € 187,20 per maand (2% van €9.360). Dit zorgt ervoor dat je (volgens de huidige leenregels, bij een toetsrente van 1,75% en een hypotheek van 30 jaar), bijna € 50.000minder mag lenen.

In onderstaande tabel vind je voor een aantal private leasebedragen (met een leasecontract van 48 maanden) het effect op het leenbedrag:

Maandbedrag 
private lease
Financieel deel Maandelijkse 
financiële 
verplichting
Verschil in leenbedrag
€ 250 € 7.800 € 156 € 43.667
€ 350 € 10.920 € 219 € 63.340
€ 425 € 13.260 € 266 € 74.459

Let op: deze rekenvoorbeelden zijn een indicatief. Maak voor een exacte berekening een afspraak met onze adviseur.

Wil je een private leasecontract aangaan, dan is het verstandig om te bedenken of je tijdens de looptijd van het contract van plan bent een huis te kopen. Is het antwoord ja, bedenk dan dat het leasecontract van grote invloed kan zijn op je leenbedrag. Als je al een huis hebt gekocht en je sluit daarna een private leasecontract af, dan heeft dit geen invloed op je lopende hypotheek.

Ook via Finzicht kun je een private lease afsluiten. Voordeel hiervan is dat je niet gebonden bent aan een dealer of leasemaatschappij en vrij bent de auto van jouw keuze te rijden!

Meer weten?